M/C
1.	All of these are characteristic of all animals except...
	a.	multicellular
	b.	heterotrophic
	c.	no cell wall
	d.	sexual reproduction
	e.	all are characteristic of all animals

2.	Which of these is not characteristic of most animals?
	a.	autotrophic
	b.	reproduce sexually
	c.	no cell wall
	d.	swiftly respond to stimuli
	e.	motility at some stage of the life cycle

     Essay
3.	If motility is considered a characteristic of animals, why are stationary creatures
like sponges and crinoids still considered to be animals?

     M/C
4.	Which of the following is not characteristic of animals?
	a.	sexual reproduction
	b.	eukaryotic
	c.	multicellular
	d.	tissues and organs
	e.	cellulose cell wall

     Essay
5.	Based on DNA anatomical embryological and some fossil evidence, systematists
believe that the following were major events in the evolution of animals:
  Coelomate/acoelomate
  Deuterostome/protostome
  Radial/bilateral
  Symmetry/asymmetry
  Following the main line of animal evolution leading to the phylum 
  chordata place these events in order, indicating which of each 
  pair leads to the chordata.
 
     F/B
MATCHING
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
e. 4

6.	How many tissue layers are in the embryos of sponges?

7.	How many tissue layers are in echinoderm embryos?

8.	How many tissue layers are in arthropod embryos?

9.	How many tissue layers are in the embryo of a coral?

     M/C
10.	Which of these trends has occurred in the course of animal evolution?
	a.	Increasing cellular specialization
	b.	Cephalization
	c.	Constant increase of heterotrophism
	d.	a and b
	e.	a, b, and c

11.	Segmentation is important in the evolution of animals because...
	a.	it allows them to be bigger
	b.	it allows for specialization of function
	c.	in increases the number of tissue layers present
	d.	a and b
	e.	b and c

12.	Cephalization in the Animal Kingdom is:
	a.	Development of a body which has paired structures that form a side-to-side
mirror image
	b.	Concentration of sensory structures in the head
	c.	The ability to make rapid responses to external stimuli
	d.	Evolutionary development of a net-like system of veins
	e.	Development of eyes at the head end of the organism
 
13.	One trend in the evolution of animals is the increase in the number of tissue
(germ) layers that can be seen during embryonic development. In flatworms and more complex
animals, there are _____ layers.
	a.	2
	b.	3
	c.	4
	d.	5
	e.	6

14.	The epithelial and nervous tissues develop from which germ layer?
	a.	Ectoderm
	b.	Endoderm
	c.	Mesoderm
	d.	Mesoglea
	e.	Protoplasm

15.	Most researchers believe that the first type of symmetry to evolve in multicellular
organisms was:
	a.	Bilateral
	b.	Segmented
	c.	Unilateral
	d.	Dorsal-ventral
	e.	Radial

16.	Which of the following terms is best associated with cephalization?
	a.	Anterior and posterior
	b.	Dorsal and ventral
	c.	Wax and wane
	d.	Axial and appendicular
	e.	None of the above

17.	Between the organs and the body wall, complex animals have a body cavity called:
	a.	Cnidarian
	b.	Mesoderm
	c.	Mesoglea
	d.	Coelom
	e.	Thorax
 
18.	Which of the following is the most advanced type of digestive system?
	a.	Digestion completely within individual cells; intracellular
	b.	Digestion within a tube with openings at each end to the outside of the
body
	c.	A gastrovascular cavity
	d.	Fusion of a food vacuole with a lysosome
	e.	Digestion in a tube with a single opening

     Essay
19.	Describe open and closed circulatory systems. What is the advantage of having a
closed system? Which phylum is the first to have such a system?

     M/C
20.	Which of these groups is characterized by having no coelom?
	a.	roundworms
	b.	annelids
	c.	arthropods
	d.	chordates
	e.	cniderians

21.	Which of these groups is characterized by having a pseudocoelom?
	a.	roundworms
	b.	annelids
	c.	arthropods
	d.	chrodates
	e.	cniderians

22.	Which of these groups is characterized by having a true coelom?
	a.	sponges
	b.	cniderians
	c.	arthropods
	d.	flatworms
	e.	roundworms

23.	Which of these groups is characterized by a lack of symmetry (neither radial nor
bilateral symmetry)?
	a.	sponges
	b.	cniderians
	c.	arthropods
	d.	flatworms
	e.	chordates
 
24.	The simplest multicellular animals which have only a few different cell types are:
	a.	Anemones
	b.	Sponges
	c.	Jellyfishes
	d.	Flatworms
	e.	Sea squirts

25.	Giant squids belong to which group?
	a.	arthropods
	b.	mollusca
	c.	echinoderms
	d.	chordates
	e.	platyhelminthes

     T/F
26.	Sponges are radially symmetrical.
	a.	True
	b.	False

27.	Chordates have a true coelom.
	a.	True
	b.	False

28.	Chordates and echinoderms are both protostomes.
	a.	True
	b.	False

29.	Flatworms have a coelom that is only partially surrounded with mesoderm.
	a.	True
	b.	False

30.	Roundworms have a coelom that is only partially surrounded with mesoderm.
	a.	True
	b.	False

31.	Sea stars (starfish) are considered evolutionarily to be bilaterally symmetrical.
	a.	True
	b.	False
 
     F/B
MATCHING
a. arthropods
b. molluscs
c. chordates
d. echinoderms
e. none of these

32.	Snail

33.	Clam

34.	Sea cucumber

35.	Coelacanth

36.	Spider

37.	Sea squirt

MATCHING
a. bony fish
b. tunicates
c. mammals
d. birds
e. two of these are correct

38.	Of the groups listed, the group with the most species

39.	A four chambered heart

40.	Invertebrate

41.	Some lay eggs with hard shells

     M/C
42.	What is the only group without true tissues?
	a.	round worms
	b.	tape worms
	c.	insects
	d.	sponges
	e.	sea cucumber
 
43.	Sponge cells may be supported by an internal skeleton of __________.
	a.	protein
	b.	silica
	c.	calcium carbonate
	d.	b and c
	e.	all of these

44.	A natural bath sponge is formed from:
	a.	Cellulose
	b.	Silica
	c.	Collar cells
	d.	Chitin
	e.	Proteinaceous sponge spicules

45.	The currents of water (containing food) that pass through a sponge are created by:
	a.	Collar cells
	b.	Ganglia
	c.	Medusa
	d.	Osculum
	e.	Water-vascular system

46.	Cnidarians have all of the following structures except:
	a.	Gastrovascular cavity
	b.	Spicules
	c.	Nerve net
	d.	Medusa
	e.	Hydra

47.	The mobile stage of cnidarians is the __________.
	a.	medusa
	b.	glochidium
	c.	polyp
	d.	cnidocyst
	e.	zooflagellate

48.	Which cnidarian is important to more forms of life in the ocean than any other?
	a.	polyp
	b.	hydra
	c.	anemone
	d.	jellyfish
	e.	coral
 
49.	Hydra, anemones and jellyfish are:
	a.	Porifera
	b.	Cnidaria
	c.	Platyhelminthes
	d.	Protista
	e.	Flagellates

50.	A cnidarian that produces a calcium carbonate protective "house" is:
	a.	Oyster
	b.	Clam
	c.	Snail
	d.	Coral
	e.	Crab

51.	How can flatworms survive without a respiratory system?
	a.	They are small.
	b.	They are flat.
	c.	They are not very metabolically active.
	d.	They have a thin, moist covering.
	e.	All of these.

52.	The __________ are the simplest organisms to have an excretory system. Hint:  this
system consists of cilia beating within canals.
	a.	nematodes
	b.	flatworms
	c.	cnidarians
	d.	echinoderms
	e.	vertebrates

53.	Schistosomiasis, a devastating disease which affects about 200 million people in
tropical regions, is caused by:
	a.	Nematodes
	b.	Parasitic flatworms called blood flukes
	c.	Echinoderms
	d.	Trichinella
	e.	Amoebas

     F/B
Matching
a. Echinoderms
b. Mollusca
c. Annelida
d. Platyhelminthes
e. Arthropoda

54.	tapeworm
 
55.	crayfish

56.	oyster

57.	sea urchin

58.	earthworm

59.	characterized by tube feet

     M/C
60.	Phylum Nematoda includes these very common organisms, some of which are parasitic
and most of which are often found in soil.
	a.	Segmented worms
	b.	Roundworms
	c.	Flatworms
	d.	Earthworms
	e.	All of the above

61.	The first phylum with a complete digestive system was __________.
	a.	Cnidaria
	b.	Arthropoda
	c.	Nematoda
	d.	Annelia
	e.	Chordata

62.	The Trichinella worm is an example of a(n) __________.
	a.	annelid
	b.	platyhelminth
	c.	nematode
	d.	tapeworm
	e.	leech

63.	Worms with a well-developed circulatory system (including five pairs of hearts)
are:
	a.	Platyhelminths
	b.	Annelids
	c.	Echinoderms
	d.	Nematodes
	e.	Eels
 
64.	Which group was the first to develop a closed circulatory system?
	a.	platyhelminthes
	b.	nematoda
	c.	annelida
	d.	echinodermata
	e.	arthropoda

65.	What is the earthworm equivalent of teeth?
	a.	pharynx
	b.	mouth
	c.	crop
	d.	gizzard
	e.	nephridia

66.	A jointed exoskeleton is a characteristic of:
	a.	Insects
	b.	Annelids
	c.	Mammalia
	d.	a and b
	e.	All of the above

67.	The dominant animal taxon in terms of diversity and richness is:
	a.	Annelida
	b.	Arthropoda
	c.	Nematoda
	d.	Echinodermata
	e.	Chordata

68.	A(n) __________ provides support and protection to arthropods.
	a.	cytoskeleton
	b.	exoskeleton
	c.	internal skeleton
	d.	epidermis
	e.	shell

69.	Insects are:
	a.	Annelids
	b.	Arthropods
	c.	Mollusks
	d.	Beetles
	e.	Arachnids
 
70.	An animal like a grasshopper can conserve water because it has an elaborately
branching system of tubes within its body used for gas exchange. These tubes are called:
	a.	Tracheae
	b.	Gills
	c.	Book lungs
	d.	Flame cells
	e.	Kidneys

71.	Which class is not in phylum Arthropoda?
	a.	Insecta
	b.	Arachnida
	c.	Crustacea
	d.	Gastropoda
	e.	All are Arthropods

72.	What is the first phylum to have an organ specifically for respiration?
	a.	Nematoda
	b.	Annelida
	c.	Arthropoda
	d.	Molluska
	e.	Echinodermata

73.	Arachnids are:
	a.	Spiders
	b.	Scorpions
	c.	Grasshoppers
	d.	a and b
	e.	All of the above

74.	Which of the following animals uses a radula to scrape food into its mouth?
	a.	Octopus
	b.	Starfish
	c.	Scallop
	d.	Rat
	e.	Snail

     Essay
75.	Explain why natural selection would have favored a closed circulatory system for
cephalopods.
 
     M/C
76.	The largest and most intelligent invertebrates are:
	a.	Cephalopoda
	b.	Gastropoda
	c.	Chordata
	d.	Aves
	e.	Uniramians

77.	The water-vascular system of echinoderms is used for:
	a.	Locomotion and respiration
	b.	Food capture
	c.	Transport of blood
	d.	a and b
	e.	All of the above

78.	Phylum Chordata includes all these except:
	a.	Fish
	b.	Birds
	c.	Amphibians
	d.	Squids
	e.	Mammals

79.	Which of the following is not a Class of vertebrates?
	a.	Reptilia
	b.	Amphibia
	c.	Mammalia
	d.	Aves
	e.	Echinodermata

80.	Class Chondrichthyes includes:
	a.	Whales
	b.	Lampreys
	c.	All fish
	d.	Frogs
	e.	Sharks

81.	Class Aves includes:
	a.	Kangaroo
	b.	Birds
	c.	Frogs
	d.	Reptiles
	e.	Dogs

82.	Mammals have all of the following characteristics except:
	a.	Mammary glands
	b.	Hair
	c.	4-chambered heart
	d.	Lungs
	e.	All are mammalian characteristics
 

83.	Archaeopteryx (a fossil animal) has characteristics which link it to both:
	a.	Amphibians and reptiles
	b.	Reptiles and mammals
	c.	Reptiles and birds
	d.	Birds and mammals
	e.	Amphibians and mammals

     F/B
Matching
a. Bony fish
b. Cartilaginous fish
c. Jawless fish
d. Amphibia
e. Invertebrate chordate

84.	Tunicate

85.	Shark

86.	Lamprey

87.	Tadpole

88.	Tuna

Matching
a. Amphibia
b. Reptilia
c. Birds
d. Mammals
e. Mollusc

89.	Have a tissue called the mantle

90.	Squid

91.	Turtle

92.	Marsupials

93.	4 chambered heart, warm blooded, do not give birth to live offspring




(c) 2002 Prentice-Hall, Inc. All rights reserved.
 


     M/C
1.	e
2.	a
     Essay
3.	They have a motile larval stage and become sessils as adults.
     M/C
4.	e
     Essay
5.	First asymmetry split off from symmetry. Second radial split off from bilateral.
Third acoelomate animals split off from coelomate. Fourth protostome split leaving
deuterostome. Chordates are radially symmetrical, coelomate, and deuterostome.
     F/B
6.	a
7.	c
8.	c
9.	b
     M/C
10.	d
11.	b
12.	b
13.	b
14.	a
15.	e
16.	a
17.	d
18.	b
     Essay
19.	No answer in TestBank
     M/C
20.	e
21.	a
22.	c
23.	a
24.	b
25.	b
     T/F
26.	False
27.	True
28.	False
29.	False
30.	True
31.	True
    
  F/B
32.	b
33.	b
34.	d
35.	c
36.	a
37.	c
38.	a
39.	e
40.	b
41.	e
     M/C
42.	d
43.	e
44.	e
45.	a
46.	b
47.	a
48.	e
49.	b
50.	d
51.	e
52.	b
53.	b
     F/B
54.	d
55.	e
56.	b
57.	a
58.	c
59.	a
     M/C
60.	b
61.	c
62.	c
63.	b
64.	c
65.	d
66.	a
67.	b
68.	b
69.	b
70.	a
71.	d
72.	c
73.	d
74.	e
     Essay
75.	No answer in TestBank
    
  M/C
76.	a
77.	d
78.	d
79.	e
80.	e
81.	b
82.	e
83.	c
     F/B
84.	e
85.	b
86.	c
87.	d
88.	a
89.	e
90.	e
91.	b
92.	d
93.	c